Peria goreng dengan udang

April 20, 2020
PKP hari ke 34 dan masak dan makan...

 ya, hari2 masak macam praktis untuk bulan puasa pulak kan... dan yang pastinya ada tukang makan barulah rajin nak bersilat didapo. kalau kak rose sorang jer memang hidup dengan roti. dasar pemalas kan.. ni lauk kegemaran en asben, lagi lah kalau taruk udang banyak2 memang dia suka sangat. dan tukang masak akan sangat berbesar hati kalau hidangan habis dimakan. Alhamdulillah.. jom tengok resepi mudah ni..


  1. Bahan Utama:-
    1 biji peria kambas
    10 ekor udang
    1 camca besar sos tiram
    1/2 cawan air

    Bahan Tumbuk Lumat:-
    1 biji bawang besar
    1 biji lada merah
    2 ulas bawang putih
    1/2 camca teh garam kasar

    Cara membuatnya:-
  2. Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
  3. Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
  4. Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »