Bubur nasi a la mek d

October 12, 2019

Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2 
  • bawang goreng, kacang goreng dan ikan bilis goreng 
  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcm mana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
## cara kak rose yang nak mudah jer buat kerja... masukkan semua dan masak hingga kelembutan yang disukai. senangkan!

Share this

Related Posts

  • Pengat butir nangka eh!! rasa macam dah bulan puasa lak kan.. sebenarnya buat ni dah beberapa hari lepas.. bila terasa sangat na
  • Bubur jagung bersagububur jagung bersagu yag kak rose buat untuk makan2 selepas mengaji petang. dalam periuk atas dapo jer berposingnya sbb
  • Serawa sagu nangkaAsalamualaikum dan salam selasa buat semua.. suka sangat dengan serawa yang bersagu cenggini... maka bila ada lebi
  • Iftar #10 tang yuanAlhamdulillah.. selesai 10 hari pertama Ramadhan... dan semuga kita terus diberikan kekuatan mental dan kesihatan
Previous
Next Post »

EmoticonEmoticon

:)
:(
=(
^_^
:D
=D
=)D
|o|
@@,
;)
:-bd
:-d
:p
:ng