bubur jagung bersagu yag kak rose buat untuk makan2 selepas mengaji petang. dalam periuk atas dapo jer berposingnya sbb lepas tu akk rose terus masukkan dalam bekas beso dan bawak ke rumah mengaji untuk makan2 dan gebang2 sambil membawang selepas mengaji. ni sebenarnya kes salah beli jagung dalam tin lah ni. sebenarnya kak rose nak beli yang cream tu untuk buat apam balik, sekali bukak tengok tu dia, jagung kernel. pulak tu beli sampai dua tin... so apam balik tu memang tak de jagung lah dalam tu, kurang lah umphnya. so meh lah buat bubur jagung bersagu macam ni, tak lah membazir kan..
Bahan bahan:
3 batang jagung madu (kak rose guna 2 tin jagung kernel)
1 mangkuk kecil gula
1 mangkuk kecil air
1 mangkuk santan
1 cawan sagu - yang telah direbus
Garam
1/4 tin susu cair
Garam
1. masak sagu sehingga jernih. Masukkan air dan dikacau rata. Tuang dalam bekas penapis untuk buang lendirnya.
2. Masukkan sagu,santan, gula dan daun pandan ke dalam periuk jagung. Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan garam dan sedikit susu cair. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon