Selalu tak jadi!

February 16, 2020
memang selalu fail bab nak menyira kuih ni..

 kuih yang mudah dibuat dengan bahan yang sangat minima dan nak makan pun sedap jer... tapi walaupun nampak mudah buatnya tapi bab menyira kuih getas2 ni selalu jer gagal! dan dulu2 tak berani buat pun kuih ni kerana pernah alami kes kuih memetop dalam kuali masa menggoreng... rasa macam jeran jer nak buat kuih ni lagi... tapi bila jumpa resepi yang mudah dan pasti tak meletop ni , makanya rajin jugak lah nak mencubanya... cuma bab menyira tu, ada berjaya dan jugak yang fail... adussss! meh lah tengok resepi kuih getas2 ni..

Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng


Cara-caranya:-
Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik.
Biarkan sebentar selama 10 minit
Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan. Susun di atas bekas yang disapu sedikit minyak.
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah.
Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
 
Menyira gula :

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Cara-caranya:-

Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia selama 7 minit.


Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus.
Terus matikan api dapur ye.

Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.

Share this

Related Posts

  • Cek mek molekAsalamualaikum dan salam selasa.. kesian kan keledek yang kak rose beli tapi terbiar jer kat dapo tu... seakan nak
  • Pizza hut to the rescuetime tukang dapo sangat tak rajin...2 large super supreme with extra cheese toppingtapi kan macam kureeeeng jer kan..su
  • Menu MRO...Alhamdulillah... MRO day 18 dah ari ni..berjaya megharunginya setakat hari ni dan Insya Allah hari2 yang mendatang sehi
  • Peria goreng rangupAsalamualaikum dan selamat pagi semua... buat lagi peria goreng rangup ni... memang sedap sangat dan bila makan me
Previous
Next Post »

EmoticonEmoticon

:)
:(
=(
^_^
:D
=D
=)D
|o|
@@,
;)
:-bd
:-d
:p
:ng